person pouring red liquid on clear drinking glass

Zo maak je jouw koffie nog lekkerder!

In dit blog vertel ik je hoe je jouw koffie nog lekkerder kunt maken. Het hoeft namelijk niet duur te zijn om goede koffie te kunnen drinken! Hopelijk kan ik je met deze stappen helpen om nog meer van je koffie te genieten.

Als eerst is het handig om te weten wat het startpunt is. Ik ga in dit artikel ervan uit dat je voorgemalen koffie uit de supermarkt gebruikt in een goedkoop filterapparaat. Mocht je een aangegeven stapje al doen om koffie te zetten dan kun je door naar het volgende stapje. Hopelijk kan ik jou op deze manier ook nog meer laten genieten van je koffie.

  1. ga zelf je bonen malen, gemalen koffie verliest in 15 minuten 60% van zijn smaak! Hiervoor heb je dan wel een maler nodig. Dit kan een elektrische maler zijn, maar een handmaler voldoet ook. Over het algemeen geldt wel: hoe duurder de maler hoe beter de extractie van je koffie en dus hoe lekkerder je koffie is.
  2. speel met de maalgraad; niet iedere koffie moet je op dezelfde maalgraad zetten. Zo is de maalgraad voor espresso heel fijn (poeder), bij een filterapparaat zijn de korrels fijn (zoals kristalsuiker) en voor de french press gebruik je grof gemalen koffie (zoals grof zeezout).
  3. koop verse koffie; koffie is een week tot een maand na het branden het lekkerst. Daarna neemt de kwaliteit geleidelijk af en proef je niet meer alle smaken in de koffie. Op de koffiezakken staat een tht datum of een branddatum. Als er een tht datum op je koffiezak staat kun je daar ongeveer een jaar van af halen om de branddatum te weten, maar zeker weten doe je dat niet. Het mooiste is als er een branddatum op de zak staat want dan weet je precies hoe oud je koffie is.
  4. Koop je koffie bij een kleine koffiebranderij; koffie wordt gescoord aan de hand van punten. Hoe hoger de punten, hoe hoger de kwaliteit. In de supermarkt koop je koffies van 40 tot 60 punten. Bij de kleine koffiebranderijen koop je koffie van 80 punten en hoger.
  5. gebruik een weegschaal; als je weegt  wat je doet kun je ook steeds het recept herhalen om keer op keer te kunnen genieten van dat heerlijke kopje koffie. Weeg hoeveel gram koffie je gebruikt, maar weeg ook hoeveel gram water je toevoegt.
  6. Koop een andere zetmethode; bij een filterapparaat bepaald het apparaat hoe het water in contact komt met je koffie, maar als je een zetmethode koopt waarbij je zelf kan bepalen hoeveel water je gebruikt en hoe snel je dat bij je koffie doet, dan heb je daarmee invloed op de uiteindelijke smaak.
  7. time wanneer je wat doet tijdens het koffie zetten; als je water gaat toevoegen aan je koffie start je de timer. Houd dan ook bij hoeveel water je toevoegt. Als je stopt met schenken onthoud na hoeveel seconden dat is. Mocht je na een aantal seconden weer water toevoegen registreer dan ook weer na hoeveel sec dat was en hoeveel gram water je toevoegt. Schrijf ook de tijd op de je koffie klaar is. Als je de volgende keer weer koffie zet ga je proberen om deze tijden en grammen zo exact mogelijk te herhalen om zo ook zo exact mogelijk je koffie te kunnen reproduceren
  8. gebruik gefilterd water; het grootste gedeelte van jouw koffie is water. Ongeveer 98%! Als je koffie zet is het dus ook handig om te kijken naar welk water je gebruikt. In kraanwater zitten teveel mineralen om alle smaken van je koffie goed naar voren te laten komen. Als je je kraanwater gaat filteren in een filterkan maak je je water zachter en proef je meer smaken in je koffie. Je kunt ook flessen Spa blauw kopen, maar dat is minder duurzaam.
  9. koop speciale glazen; het type glas dat je gebruikt doet ook wat met de smaak van je koffie. Je proeft ook door wat  je ruikt. Door een speciaal gevormd glas te gebruiken benadruk je net wat zoetere smaken in je koffie. Een voorbeeld van deze glazen zijn die van Kruve.

Óf:

Ga naar een goede koffiebar bij jou in de buurt en bestel daar een filterkoffie! Zij zetten de koffie zoals het hoort, je steunt een lokale ondernemer en jij hoeft geen spullen aan te schaffen. Win, win!

Geplaatst in Advies en getagd met , .