Welke espressomachine past bij mij?

Als je je gaat oriënteren op de aanschaf van een espressomachine zijn er heel wat dingen waar je rekening mee kunt houden. Door dit artikel te doorlopen kun je makkelijker kiezen welke espressomachine bij jou past.

Een espressomachine koop je (bij juist onderhoud) voor zomaar 20 jaar. Bij de aanschaf van zo’n machine wil je dus goed nadenken wat bij je past. Je kunt op heel veel verschillende dingen letten waar jouw espressomachine aan moet voldoen. Allereerst ga je bij jezelf na wat voor koffie je vooral drinkt. Is dit vooral espresso of drink je vooral cappuccino’s of latte macchiato’s? Hoe intensief wordt de machine gebruikt? Hoe snel wil je je kopje koffie hebben? En niet geheel onbelangrijk; wat is je budget? In de volgende alinea’s geven we informatie per categorie.

Verwarmingselement
Er zijn 2 verschillende vormen van het verwarmen van het water: door een thermoblock of een boiler. Bij een thermoblock lopen leidingen door het block en als het water door de leiding loopt wordt het water snel verwarmd. Voordeel van een thermoblock is dat de espressomachine snel gebruiksklaar is, nadeel is dat de temperatuur minder constant is omdat het thermoblock iets afkoelt door het koude water. Bij een boiler wordt het water in de boiler verwarmd en vanuit de boiler loopt het hete water naar de filterdrager. Voordeel is dat het water een stabielere temperatuur heeft en je meer koffies achter elkaar kunt zetten omdat er een grote hoeveelheid water is verwarmd, nadeel is dat het langer duurt voordat het water is opgewarmd en de espressomachine gebruiksklaar is.

Leidingwerk
Een espressomachine is een robuust en degelijk apparaat met zo min mogelijk elektronica erin. Hoe minder elektronica hoe minder er kapot kan gaan, maar zorg dat de binnenkant niet kapot gaat door het gebruik van de machine. Als de machine in gebruik is stroomt er water door de leidingen en in water zit kalk. Kalk tast de leidingen aan en zorgt dat uw machine sneller een onderhoudsbeurt moet krijgen. Als u kiest voor koperen of messing leidingen heeft kalk minder kans en gaat uw espressomachine langer mee. Nog beter is om gefilterd water te gebruiken, dit kan eenvoudig door een filterkan aan te schaffen en dat gefilterde kraanwater in het waterreservoir te doen.

Stoompijp
Als u eigenlijk alleen maar espresso drinkt hoeft u aan de stoompijp geen aandacht te geven. Drinkt u meer cappuccino en latte macchiato dan kunt u met een aantal dingen rekening houden. Bij machines met een thermoblock of boiler moet de stoomfunctie van de espressomachine worden ingeschakeld. De machines warmt dan door naar de gewenste stoom temperatuur voordat  je melk kunt opschuimen. Na het opschuimen moet je thermoblock of boiler weer afkoelen voordat je espresso’s kunt zetten. Als je sneller melk wilt kunnen opschuimen kun je kijken naar espressomachines met 2 thermoblocken of 2 boilers of machines met een warmtewisselaar. Bij de espressomachines met deze varianten kun je gelijktijdig koffie zetten en melk opschuimen.

Temperatuur instelbaar
De meeste espressomachines staan ingesteld op een temperatuur van ongeveer 93 graden. Mocht je nog meer uit je koffiebonen willen halen zou je kunnen spelen met de temperatuur van het water. Net een graadje warmer of kouder kan de koffieboon meer tot zijn recht doen komen. Deze functie op de espressomachine is vooral voor de gevorderde thuisbarista.

Instelbaar doorlooptijd
Als je de totale controle wilt hebben op het zetten van de perfecte espresso wil je zelf de water toevoer aan en uitschakelen. Als je voor wat meer gemak wilt gaan kun je ook opzoek gaan naar espressomachines die programmeerbaar zijn. Als de filterdrager in de espressomachine zit hoef je alleen maar op een knop te drukken zodat het water gaat lopen en de machine stopt automatisch. Dat geeft jou de tijd om je bijvoorbeeld te focussen op het opschuimen van je melk.

Looks
Naast alle functies van de espressomachine wil je ook nog dat de machine mooi is en praktisch in gebruik. Geef je de voorkeur aan een stoompijp met een draaiknop of een stoompijp met een schakelaar? Zwarte plastic details of details van hout? Stoompijpje links of rechts? Met of zonder heetwaterkraan? Allemaal opties die voor de kwaliteit niet uit maken maar waar je wel een persoonlijke voorkeur voor kan hebben.

Als je over al deze dingen hebt nagedacht kun je gerichter zoeken naar de juiste espressomachine voor jou. Ben je benieuwd welke espressomachine wij adviseren? Wij denken graag met je mee!

Geplaatst in Advies en getagd met , , .