Wat is de beste melk voor je cappuccino?

Een cappuccino, flat white, espresso macchiato of koffie verkeerd. Allemaal koffies die melk omarmen. Koffie en melk zijn een hemelse combinatie, maar wat is beste melk voor je cappuccino?

Verse of houdbare melk
Koffie en melk is lekker, maar welke melk is nou het lekkerst voor je cappuccino? Dat hangt af van jouw smaak maar er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten. Allereerst; kies je voor verse melk of houdbare melk. Persoonlijk houd ik van verse (volle) melk. De verse melk is romig van smaak en de houdbare melk vind ik naar karton smaken en is wat wateriger.

Mager, halfvol of volle melk
Naast vers of houdbaar is er ook nog de keuze tussen, magere, half volle en volle melk. Met alle varianten kun je schuim maken, het gaat vooral om de smaak en de kwaliteit van het schuim. De volle melk is romig van smaak door het vet en combineert het beste met de koffie, de magere melk is wat vlakker van smaak. De lekkerste melk vind ik Jersey melk; melk van Jersey koeien. Waar normale volle melk ongeveer 3,5 gram vet per 100 ml heeft, heeft Jersey melk 6,5 gram vet per 100 ml. Vet lekker, maar je wordt er ook lekker vet van.

Wat is de beste melk voor in de koffie?

Plantaardige dranken
Naast dierlijke melk kun je ook voor plantaardige melk kiezen. Alhoewel, plantaardige drank moeten we zeggen want melk is een beschermde term. Tegenwoordig zijn er genoeg alternatieven voor dierlijke melk; soya-, amandel- en haverdrank. Mocht je je dierlijke melk willen vervangen door een plantaardige drank, weet dan dat het een hele andere smaak heeft. De beste plantaardige drank voor in de koffie vind ik haverdrank. Als je zelf haverdrank wilt gebruiken thuis, kies dan de barista versie. Met de barista versie kun je ook schuim maken van je haverdrank omdat er plantaardige eiwitten zijn toegevoegd aan de drank.

Opschuimmelk
Dan hebben we nog de categorie opschuimmelk. Onzin! Zoals hierboven genoemd kun je prima schuimen met alle varianten melk. Opschuimmelk is pure marketing. Zie de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde maar eens.

Probeer verschillende merken
Als je een keuze hebt gemaakt wat voor soort melk je wilt gebruiken, kun je ook nog een smaaktest doen. Zo heb ik zelf een aantal pakken volle melk gekocht van verschillende merken en ben daar allemaal cappuccino’s van gaan maken om ze zo naast elkaar te proeven. Je merkt dan dat de verschillende merken ook echt verschillende smaken hebben. Wat is jouw favoriete in jouw perfecte espresso?

Geplaatst in Advies.

Geef een reactie