Waarom je je koffie moet wegen

Waarom je je koffie moet wegen

Iedereen kent de uitdrukking meten is weten wel. Dit geldt ook voor het zetten van koffie. Als je namelijk niet meet wat je doet is het moeilijk om steeds hetzelfde lekkere kopje koffie te zetten. Je wilt toch altijd dat perfecte kopje koffie drinken? Dan moet je dus ook steeds precies hetzelfde doen!

Waarom smaakt dat ene kopje koffie nou wel lekker en dat andere kopje niet? Zeer waarschijnlijk komt dat omdat je dan niet meet wat je doet. Want ze zeggen niet voor niets; meten is weten. Als je steeds hetzelfde doet als je de koffie maakt, kun je ook steeds genieten van een heerlijke kop koffie. Begin bij het begin: weeg hoeveel gram koffie je gebruikt! En bij wegen bedoel ik ook echt wegen en niet een maatschepje gebruiken. Koffiebonen verschillen namelijk in grootte en dan varieert dus ook het gewicht. Gebruik ook een speciale koffieweegschaal. Deze weegt namelijk tot 1 decimaal achter de komma. Een gewone keukenweegschaal weegt 11,5 gram als 12 gram maar 12,4 gram is ook nog steeds 12 gram.

Naast het gewicht van de koffie wil je ook het gewicht van het water dat je toevoegt iedere keer hetzelfde doen. Weeg dit dus ook af. Bij filter koffie gebruik je ongeveer 6 gram gemalen koffie op 100 ml water. Als je water opschenkt wil je dat ook zo constant mogelijk doen. Als je de ene keer heel snel water toevoegt en de andere keer heel langzaam dan krijg je ook een andere extractie tijd.

Als je zelf je koffie maalt (en dat raad ik aan, want vers gemalen koffie is veel smaakvoller dan reeds gemalen koffie) dan zal je ook steeds dezelfde maalgraad moeten gebruiken om hetzelfde resultaat te krijgen.

Geplaatst in Advies, Small talk.