adult barista beverage cafe

Sage Barista Express

Sage Barista Express espressomachine

De Sage Barista Express espressomachine wint momenteel enorm aan populariteit, maar kun je met de Sage Barista Express ook goede koffie zetten? Dat zoeken we uit in dit artikel!

Sinds het aanbreken van de coronacrisis zijn steeds meer mensen opzoek gegaan naar een goede koffiemachine voor thuis. Veel van deze mensen komen tot de aanschaf van de Sage Barista Express. Bij mijn workshops komen ook vaak mensen langs met de koffiemachine. In dit artikel vertel ik je mijn ervaringen met de Sage Barista Express en hoe jij hiermee thuis lekkere koffie kunt zetten. De eerste stap is natuurlijk koffiebonen van goede kwaliteit gebruiken.

Kun je goede koffie zetten met de Sage Barista Express?

Om gelijk maar antwoord te geven op de vraag: ja dat kan! Maar zeg ik er gelijk bij, het vergt wel wat oefening om dit ook echt voor elkaar te krijgen. Door de juiste maalgraad, hoeveelheid koffie en doorlooptijd te gebruiken drink je koffie thuis van koffiebar kwaliteit! Hoe je de perfecte espresso zet lees je hier.

De rede waarom de Sage Barista espressomachines zo populair zijn is de prijs/kwaliteit verhouding. Voor nog geen €600 heb je de volledige controle over het maken van je favoriete koffiedrank. De Sage Barista Express is een zeer compacte koffiemachine met een ingebouwde bonenmaler. De koffiemachine is in 3 seconden opgewarmd en klaar voor gebruik. Mede dankzij geprogrammeerde knoppen geniet je iedere keer weer van heerlijke kop koffie.

 

sage barista express

Sage Barista Express

+ compacte machine
+ snel opgewarmd
+ heerlijke koffie

instellen kost tijd
koffie zetten en melk opschuimen kan niet tegelijk

Bekijk bij:

Coolblue

Kwaliteit van de bonenmaler

De bonenmaler kun je gemakkelijk verstellen door aan de linker zijde van de espressomachine aan een wieltje te draaien. Hoe hoger het getal hoe grover de maalgraad, hoe lager het getal hoe fijner de maalgraad. Dit staat ook aangegeven op het wieltje. De kwaliteit van de gemalen koffie is heel constant, dit komt de extractie van de koffie ten goede. Door middel van een draaiknop aan de voorzijde van de espressomachine kun je gemakkelijk aangeven hoe lang de bonenmaler moet malen. Uit wat tests bleek wel dat er iedere keer een andere hoeveelheid gram koffie werd gemalen met dezelfde instellingen. Door de kegelvormige maalschijven maalt de maler redelijk snel de gewenste hoeveelheid koffie, tijdens het malen valt er ook wat koffie naast de filterdrager.

Verschillen in filterbakjes

Bijgeleverd bij de Sage Barista espressomachines zijn de 1 en 2 kops filterbakjes in 2 uitvoeringen, de enkel- en dubbelwandige uitvoering. De vorm van het 1 kops filterbakje is trapsgewijs naar binnen en het 2 kops filterbakje loopt recht naar beneden met een vlakke bodem. De extractie van deze 2 verschillende filterbakjes is heel anders door de vorm van de bakjes. De ervaring leert dat je niet dezelfde kwaliteit koffie krijgt als je wisselt tussen het 1 en 2 kops filterbakje. Gebruik altijd hetzelfde filterbakje om zo altijd dezelfde kwaliteit te krijgen. Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van het 2 kops filterbakje.

Dan nog het verschil tussen de enkel- en dubbelwandige filterbakjes. De dubbelwandige filterbakjes zijn gemaakt voor de mensen die niet veel tijd en moeite willen steken in het instellen van hun koffie en voor hen die voorgemalen koffie gebruiken. Doordat het filterbakje een dubbele bodem heeft wordt de (te grof) koffie door bakje geperst en ontstaat er altijd een mooie crema laag op je espresso en smaakt de koffie oke. Als je meer tijd en moeite wilt steken in het instellen van je koffie dan adviseer ik je om het enkelwandige filterbakje te gebruiken. Je zal merken als je de koffie goed hebt ingesteld, dat de koffie nog lekkerder smaakt!

Knoppen aan de voorzijde

Aan de voorzijde van de Sage Barista Express zitten een aantal knoppen. De knoppen links van de drukmeter zijn voor het bedienen van de bonenmaler en de knoppen rechts van de drukmeter zijn voor het zetten van de koffie. De knoppen van de bonenmaler hebben we hier boven al besproken.

Als je op het 1 kops knopje drukt geeft de machine de hoeveelheid water voor 1 kopje espresso en als je op het 2 kops knopje drukt geeft de espressomachine de hoeveelheid water voor een dubbele espresso. Als je de voorgeprogrammeerde hoeveelheid wilt aanpassen kun je de program knop gebruiken. Als je de program knop indrukt en daarna het knopje indrukt voor het aantal kopjes dat je wilt aanpassen dan geeft de machine net zo lang water tot je nog een keer op het knopje van het kopje drukt. Op deze manier heb je de nieuwe hoeveelheid ingesteld.

Omdat ik altijd koffie zet met het dubbele filterbakje, gebruik ik dus ook de knop voor twee kopjes. De knop voor 1 kopje heb ik geprogrammeerd op heel weinig water, eigenlijk om alleen maar de zetgroep even te laten reinigen. Met het koffie zetten heb ik getest of de Sage koffiemachine steeds hetzelfde volume koffie geeft, hierin waren wat verschillen merkbaar. De range was een paar milliliter verschil, que volume niet veel meer qua percentage van de gewenste hoeveelheid wel. 

Melk opschuimen met de Sage

Drink jij je koffie het liefst met (opgeschuimde) melk dan kun je met de Sage Barista Express zelf je melk opschuimen. Om te kunnen stomen moet je aan de zijkant van de koffiemachine de knop draaien om de stoompijp te activeren. De Sage espressomachine zal nu de temperatuur van de machine verhogen zodat er stoom ontstaat. Als de machine heet genoeg is komt er stoom uit de stoompijp. Zodra de machine heet genoeg is draai je de knop terug, de je de stoompijp in de melkkan en draai je de knop weer naar de stoomfunctie. 

De Sage Barista Express is heeft geen hele krachtige stoomfunctie waardoor het opschuimen van de melk wat langer duurt. Maar dat geeft de ongeoefende koffie zetter wel de tijd om de melk goed op te kunnen schuimen. Als je het opschuimen eenmaal onder controle hebt kun je met de Sage Barista Express zijdezachte melk maken voor in je cappuccino of latte macchiato. 

Meegeleverde accessoires

In de doos van de Sage Barista Express zijn nog wat extra’s meegeleverd. In de doos vind je naast de espressomachine en de meegeleverde filterbakjes ook nog een melkkan met ingebouwde thermometer, een razor, tamper en reiniging accessoires. De melkkan met ingebouwde thermometer is een handige tool om in de gaten te houden of je melk al warm genoeg is. Het kannetje is wel wat groot dus zelf zou ik nog een melkkannetje van 350 ml erbij kopen.

De razor is een tool om je koffie gelijkmatig en egaal te verdelen of het filterbakje. Deze tool is wat mij betreft overbodig omdat je met je vinger de koffie gelijkmatig kunt verdelen over het filterbakje en daarna kun je met de tamper de koffie egaal aandrukken.

Als de koffiemachine gereinigd moet worden zal aan de voorkant van de Sage Barista Express een lampje gaan branden. Door het regelmatig schoonmaken van de espressomachine zorg je ervoor dat de koffie ook keer op keer lekker blijft smaken. Als je de koffiemachine niet schoonmaakt zullen er ongewenste vieze smaken in je koffie komen.

In het waterreservoir kan een filter worden geplaatst zodat de machine geen kalk in zich krijgt. Kalk is namelijk geen vriend van apparaten waar water doorheen gaat. Vervang de filters dus op tijd om de levensduur van de Sage Barista Express zolang mogelijk te houden.

Extra benodigdheden

Als je de eigenaar bent geworden van de Sage Barista Express heb je daar heel wat accessoires bij gekregen, maar toch zou ik nog een aantal dingen erbij kopen. Ten eerste zou ik een uitklopbak kopen; als je espresso hebt gezet kun je je koffiepuck in dit prullenbakje deponeren. Daarnaast zou ik nog een tampermat kopen; zo bescherm je je aanrecht tegen krassen als je de koffie gaat aandrukken. Als laatste zou ik ook een weegschaal aanbevelen; omdat de Sage Barista Express niet iedere keer dezelfde hoeveelheid koffie geeft zou ik het iedere keer controleren met een koffie weegschaal.

Voor wie is de Sage Barista Express?

De Sage Barista Express is een koffiemachine voor de mensen die thuis van goede koffie willen genieten en daar ook de tijd voor willen nemen. Als je liever snel een kop koffie wilt hebben dan is dit geen geschikte machine. Door de tijd te nemen om het apparaat te leren kennen zal de kwaliteit van je koffie steeds hoger worden.

Geplaatst in Advies.