Over 19 GRAM

Achter de naam 19 GRAM schuilt Marten van den Steen. Van origine geen barista, maar vakdocent bewegingsonderwijs. In 2014 dronk ik nog geen koffie maar wilde het perse leren drinken omdat het vooral na het eten zo gezellig is om met elkaar aan de koffie te gaan. De eerste koffie dranken waren die met heel veel zoetigheid en een klein beetje koffie, na  verloop van tijd verschoof verhouding totdat ik zelfs een espresso kon waarderen. Vanaf dat moment wilde ik ook thuis goede koffie kunnen drinken, dus moest er een espressomachine komen.

Door passie, enthousiasme en leergierigheid heb ik mij het vak eigen gemaakt. Als uit de hand gelopen hobby geef ik nu workshops en word ik soms ingehuurd om koffie te schenken op feestjes en in koffiebarren.

"Door passie, enthousiasme en leergierigheid heb ik mij het vak eigen gemaakt."

Bij het beginnen van een website hoort ook een naam en bijpassende url. Er zijn heel wat mogelijkheden voorbij gekomen, maar uiteindelijk was 19 GRAM de naam die bleef hangen. De naam komt van het aantal gram koffie dat ik gebruik in de filterdrager van mijn espressomachine; 19 gram. Dit is de basis voor de koffie en nu dus ook de basis voor mijn website.

Omdat ik mijzelf alles heb aangeleerd heb ik in 2019 mijzelf laten toetsen bij de SCA om te kijken of mijn kennis wel juist is en hoeveel ik over het barista vak weet. Het bleek dat mijn kennis dik op orde is en dat mijn niveau tot de gevorderde behoord. Zo kan ik dus doorgaan met het opdoen van kennis over koffie.

Begin 2020 heb ik een koffiebrander gekocht en ben ik sindsdien mijn eigen koffie gaan branden. De koffies die ik brand gebruik ik tijdens de workshops maar kunnen ook gekocht worden in de webshop of na afloop van een workshop.

"Ooit open ik mijn eigen koffiebar"

In de toekomst lijkt het mij tof om een eigen koffiebar te openen. Natuurlijk schenk ik daar de lekkerste koffies maar ook bak ik mijn eigen lekkernijen voor bij de koffie. Naast genieten van mijn koffie in de koffiebar kun je ook thuis genieten van mijn eigen gebrande koffie. Het idee is er wel, maar wanneer komt dit tot uitvoering...