Onderhoud espressomachine: Schoonmaken bonenmaler

Voor een lekker bakje koffie denk je vooral aan goede koffiebonen, juiste maalgraad en de doorlooptijd, maar wat net zo belangrijk is is het onderhoud aan je espressomachine en toebehoren. Vandaag maken we de bonenmaler schoon.

Koffiebonen zijn vettig en dat vet (olie) blijft plakken aan de maalschijven van je maler. Hoe langer je wacht met schoonmaken van je bonenmaler, hoe meer oude koffie er blijft plakken. Dat beïnvloed niet alleen de smaak maar ook de maling; deze wordt minder constant. Tijd om de maler open te schroeven.

onderhoud espressomachine bonenmaler schoonmaken

Als je de bonenmaler open hebt kun je de maalschijven er uit draaien. Eenmaal eruit is het makkelijk om ze schoon te maken. Gewoon met een kwastje (of ander soort borstel) de koffie restanten weg vegen. Mocht het er echt heel erg aan toen zijn dan kun je natuurlijk ook met wat water en zeep schoonmaken, maar zorg dan wel dat je de maalschijven goed droog en sop vrij maakt.

Draai de maalschijf er weer in en schroef het geheel weer vast. Nu is je bonenmaler weer klaar voor gebruik. Voor een regelmatig “onderhoud” zuig ik met de stofzuiger de resterende koffie uit de mond van de maler. Je hebt ook speciale “bonen” die je in je maler kunt doen om de maalschijven schoon te maken, maar hier heb ik geen ervaring mee.

Geplaatst in Onderhoud en getagd met .