Hoe maak je de perfecte espresso?

Bij de aanschaf van je espressomachine heb je vast een uitleg gehad hoe je een goede espresso moet maken. Eenmaal thuis ben je dingen vergeten en blijkt het toch wat moeilijker dan gedacht. Geen nood! Ik zal je helpen, met deze stappen maak je de perfecte espresso.

Iedere keer als je andere koffiebonen in je koffiemolen doet, zal je de verhouding weer moeten vinden om een lekkere espresso te kunnen zetten. Als stelregel kun je het volgende onthouden. Binnen 25-30 seconden moet je 25 ml espresso hebben. Als je een filterdrager gebruikt met een dubbele uitloop heb je in 25-30 sec 2x 25 ml espresso.

BEREIDING PERFECTE ESPRESSO

 • Gebruik iedere dezelfde hoeveelheid koffie. Ik gebruik 19 GRAM koffie per dubbel shot. Hoe kun je dit makkelijk doen? Juist! Gebruik een weegschaal. Liever nog een koffie weegschaal. Deze weegschalen wegen zelfs achter de komma. Als je namelijk iedere keer een andere hoeveelheid koffie gebruikt kun je ook niet iedere keer dezelfde kwaliteit verwachten. Dit is dus een hele belangrijke stap.
  Je kunt nog spelen met de intensiteit van de espresso door meer of minder gram gemalen koffie te gebruiken, een brew ratio noemen ze dat. De brew ratio geeft de verhouding tussen koffie en water aan.
 • Maal de koffiebonen en laat de gemalen koffie in je filterdrager vallen. Als de filterdrager vol zit, maar nog niet alle koffie zit in je filterdrager, duw je zachtjes met je vinger de koffie aan. Hierna laat je de rest van de koffie in de filterdrager vallen.
 • Verdeel de koffie gelijkmatig over je filterbakje. Dit kun je doen met je vinger. Als de koffie verdeeld is pak je de tamper en druk je de koffie stevig aan. Zorg er voor dat de tamper recht is en de koffie overal even hard is aangedrukt. Als je scheef tampt loopt het water er niet gelijkmatig doorheen. De koffie geeft dan niet alle smaak af en smaakt dan niet zoals hij zou moeten smaken.
 • Na het tampen haal je de koffiekorrels die op de rand van de filterdrager zitten eraf. Doe de filterdrager in de zetgroep van je espressomachine en open de watertoevoer. Zet tegelijkertijd een timer aan. Het water komt nog niet uit de filterdrager maar is al wel in contact met de koffie; pre infusie. Zet de (verwarmde) kopjes onder de uitloop. Zodra de koffie nat genoeg is loopt het water uit de filterdrager. Blijf goed kijken naar de straal koffie!
 • Als de koffiestraal transparanter van kleur wordt heeft de koffie alle smaak afgegeven en kun je de watertoevoer sluiten. Als het goed is heb je nu (2x) 25 ml in 25-30 sec. Dit is de perfecte espresso voor deze koffie. Als het proces veel te snel gaat kun je de maalgraad van de bonenmaler fijner zetten. Als de koffie er te lang over doet dan moet je de koffiemolen grover zetten. Om nog preciezer te werken gebruik ik altijd een weegschaal als ik espresso zet.

Het kan zijn dat je de koffie perfect hebt gezet maar de koffie toch niet zo lekker vindt. Dan is die koffieboon niet jouw smaak. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten koffiebonen die allemaal hun eigen smaak hebben. Probeer dan gewoon eens een andere boon. Natuurlijk kun je ook de lekkerste melk aan je espresso toevoegen en er een cappuccino of latte van maken.

TIPS

 1. Gebruik verse bonen. Koffiebonen zijn vers tot 2 maanden na de branddatum. Hierna nemen de bonen snel af in smaak.
 2. Maal de koffie kort voordat je koffie gaat zetten. Gemalen koffie verliest razendsnel zijn smaak. Na een kwartier is 60% van de smaak al verloren.
 3. Gebruik een hete filterdrager en voorverwarmde kopjes. Op deze manier kun je genieten van hete koffie in plaats van koude koffie. Een koude filterdrager zorgt er namelijk voor dat het water afkoelt en als de koffie dan ook nog in koude kopjes valt is je koffie koud voordat je er van kan genieten.
 4. Varieer eens met de hoeveelheid koffiebonen. Meer koffiebonen zorgt voor een intensere smaak. Maar let op; als je meer koffie gaat gebruiken zal je ook je recept weer moeten aanpassen.

Geplaatst in Advies, Koffie en getagd met , .