FILTER KOFFIE

Op onze website hebben we het vooral over de espresso gebaseerde dranken, maar er is op nog zoveel meer manieren koffie te zetten. De meeste kunnen we in de categorie filter koffie plaatsen. Filter koffie is de manier van koffie drinken zoals dat vroeger veelal gebeurde. Tegenwoordig is het weer helemaal terug en mag 1 van deze methodes niet ontbreken in je keuken. We zullen de meest gebruikte methodes bespreken. Bij iedere bereiding gaan we er van uit dat je het filter alvast nat maakt en dat je water gebruikt dat net van de kook af is. Kokend water verbrandt namelijk je koffie en dat smaakt niet lekker.

AEROPRESS

De aeropress is een relatief nieuwe zetmethode, maar wint heel veel populariteit door zijn eenvoud. Zet de 2 delen op elkaar en zet onderste boven neer. Voeg 12 gram medium gemalen koffie toe. Schenk er 200 gram water op en roer na 45 sec door. Draai de dop met filter erop, plaats een mok op de Aeropress en keer het geheel om na 30 seconden. Duw in ongeveer 20 seconden de koffie door het filter.

CHEMEX

De Chemex ziet er super modern uit maar eigenlijk bestaat dit ontwerp als sinds 1947! Het kenmerkende van de Chemex is dat je hele dikke papieren filters gebruikt. De koffie die je hiermee maakt is heel zacht van smaak. De maalgraad voor de Chemex koffie is medium grof, de grootte van grof zeezout. Doe 30 gram koffie in het filter en voeg 60 gram water toe. De gassen gaan nu uit de koffie. Na 30 sec voeg je langzaam 420 gram water toe. Laat doorlopen en gooi het filter weg.

FRENCH PRESS

De meest zuivere vorm van koffie drinken. De french press is er in verschillende maten, wij gebruiken de kleinste maat. Doe 12 gram grof gemalen koffie in de french press. Voeg 200 gram water toe en roer na 1,5 minuut de koffie door en zet de deksel op het glas. Na 4 minuten duw je rustig de zeef naar beneden en schenk je de koffie uit.

V60

De meeste mensen kennen dit trechtervormig filterhouder wel. Filter erin, koffie erin en water opschenken. Je kunt het filterhouder op je mok zetten zodat de warme koffie direct in je kop valt. Voeg 12 gram fijn medium gemalen koffie toe.Voeg 40 gram water toe en laat de gassen ontsnappen. Na 30 sec voeg je langzaam 160 gram water toe. Als al het water is doorgelopen haal je de filterhouder van je kop af en kun je gelijk genieten van je kopje koffie.